CONSTRUCCIONS I MOSTRES D’ART RELIGIÓS DEL PERÍODE ROMÀNIC
El capitell pre-romànic procedent de l’església de Santa Maria de Manresa (s.X) actualment al Museu Històric de la Seu (Visitable diumenges de 12h a 14h)
Del conjunt de construccions pre-romàniques aixecades al Puigcardener, ateses les destruccions i refeccions que experimentà el primitiu nucli urbà, actualment ja no en queda cap rastre. L’únic vestigi que s’ha conservat és un capitell, guardat al Museu Històric de la Seu, provinent segurament de l’antiga església de Sta. Maria de Manresa, consagrada pel bisbe Jordi de Vic, en presència del comte Sunyer, durant la primera meitat del segle X, en una data compresa entre els anys 914 i 947.
Les galeries romàniques de la canònica de Manresa (s.XI) a l’interior del conjunt monumental de la Seu. (Visitable diumenges de 12h a 14h)
Dins l’àmbit de la Seu, on s’havien desplegat les dependències del monestir canonical, adjunt a l’església, resten unes galeries sobreposades, la superior de les quals és disposada a manera de pòrtic claustral i les inferiors es desdoblen en dues parets orientades a ponent i a migdia. Atesa l’estructura arquitectònica de les arcades i valorant també la composició de les bases i la decoració dels capitells, sembla coherent situar-les cronològicament dins la primera meitat del s.XI.
Vestigis de l’església romànica de Santa Maria de Manresa (s.XII) que es troben embeguts en els paraments de l’actual edifici de la Seu. (Cal accedir als baixos del claustre que es travessa actualment al accedir a la Basílica. Visitable diumenges de 12h a 14h)
Quan es bastí el temple gòtic s’aprofitaren alguns elements de l’església romànica erigida a la segona meitat del segle XII, els quals ara resten integrats dins el mur nord i part del campanar de l’actual edifici. Tot i que aquestes restes són mínimes en relació amb la totalitat del temple, tanmateix, si hi afegim també els fonaments que s’han pogut explorar, són en realitat molt significatives, ja que ens permeten resseguir la planta i fer una reconstrucció hipotètica de l’església força fidedigna.
Portal romànic de la Seu (s.XII) emplaçat al costat del portal nord o de Santa Maria de l’actual església gòtica per davant del parc de la Seu.
Es tracta de l’element més interessant que s’ha conservat de l’antiga església romànica. Antigament era anomenat de l’Abadia i ara, atesa la seva situació, és conegut per portal dels Claustres.
Aquest portal manté una estreta relació amb els obradors de Sant Cugat del Vallès, representat per Arnau Cadell, a qui s’ha atribuït l’autoria. Cal situar-lo cronològicament a finals del segle XII.
Crist de Manresa ( segle XII). Emplaçat al Museu de Tresors de la Seu (s’obre a demanda del visitant. Cal demanar-ho a la recepció de la Basílica)
És una talla policromada del Sant Crist. Es tracta d’una imatge que representa un Crist sofrent, bo i mort, tal com semblen evidenciar el cap caigut i la posició penjant del cos que, tanmateix, contrasten amb l’horitzontalitat dels braços. El cos del crucificat apareix només cobert amb una tovallola prisada, ratllada amb barres blanques i blaves i esquitxada amb trèvols.