L’acte va tenir lloc el passat dissabte i va acollir unes 200 persones.
Es van poder veure representacions artístiques com ara vídeo-maping, música medieval i creacions d’artistes
L’objectiu de l’acció és donar a conèixer el Camí Oliba, un sender que uneix Montserrat i els Pirineus i recorre els indrets més representatius de l’art romànic català a la Catalunya interior
Consulta el vídeo de l’esdeveniment que va tenir lloc a Manresa aquí
El passat dissabte la ciutat de Manresa va acollir la primera de les representacions artístiques programades en el marc del mil.lenari Oliba.
La convocatòria es va iniciar a les 10 de la nit, moment on els diferents assistents van poder gaudir d’un tastet de productes del territori. En concret s’hi podia trobar uns aperitius a base de llonganisseta, assortit de formatges i daus de tomàquet del Bages, acompanyat per vi de la DO Pla de Bages.
Seguidament els assistents van poder entrar a la Seu de Manresa on se’ls va donar la benvinguda per part de mossèn Joan així com de representants de l’Associació Rutes del Romànic: Joan Calmet, regidor de cultura de l’Ajuntament de Manresa i Josep Canals, conseller de turisme del Consell Comarcal del Bages.
En l’entrada els participants van rebre un maó que havien d’entregar a un dels primers artistes, que pretenia simbolitzar la creació d’un campanar romànic.
L’acte pretenia que els visitants poguessin accedir lliurament a diferents espais per anar descobrint les diferents creacions artístiques que s’hi estaven desenvolupant. El primer d’ells era a una de les cobertes, on es projectava un vídeo-maping creat pels artistes Sílvia Isaac i Roger Subirana sobre unes formigues que simbolitzaven la importància del treball en equip. D’altra banda, a la basílica de la Seu es va poder veure una creació artística de cera que van anar desenvolupant els gironins Pep Aymerich i Jordi Esteban. El darrer dels espai, al subsòl, s’hi va poder escoltar diferents peces musicals medievals, interpretades pels manresans Lucia Samitier i Arturo Palomares, acompanyats en alguna ocasió per Antoni Madueño.
La creació i direcció de l’esdeveniment va anar a càrrec d’Antoni Madueño i va estar produïda per Temps de Joglars.
LA PROPOSTA D’ACCIÓ ARTÍSTICA
Es tracta d’una creació en quatre parts que aglutina accions al voltant de la figura del bisbe, un diàleg entre música medieval i art contemporani, inscrit radicalment en el territori a través del Camí Oliba. Els escenaris escollits són la Seu de Manresa, la catedral de Vic, el monestir de Santa Maria de l’Estany i el monestir de Sant Joan de les Abadesses i Palau de l’Abadia.
Durant l’acció artística el públic circularà a través dels espais patrimonials en una descoberta poètica i simbòlica a través de la llum, el so, la música, la forma i la paraula. Les músiques d’Oliba conviuran amb elements visuals projectats (mapping, vídeo-art ), dansa contemporània, i escultures de llum, adaptades als espais en cada situació.
Les peces musicals interpretades són obres catalanes dels segles XI i XII , composades o copiades als scriptoria promoguts per Oliba, amb un treball musicològic de recerca i documentació, interpretades per músics especialitzats en el repertori medieval de reconeguda trajectòria.
EL PROPER ESDEVENIMENT, A L’ESTANY
El proper dels actes de celebració del mil.lenari Oliba tindrà lloc el dia 18 d’agost al Monestir de Santa Maria de l’Estany a partir de les 22h i s’enmarcarà dins el Festival Stagnus.
En aquest cas, la representació es titula “Camins” i pretén mostrar la faceta d’Oliba com a viatger. Els assistents podran endinsar als camins europeus de l’any 1000 recorreguts pel bisbe, des dels comtats catalans als viatges de Roma però també als camins del saber i imaginar Oliba carregat de còdexs en els seus viatges, veritables tresors a l’època, trànsit d’idees i via de l’aprenentage espiritual.
Més informació:
Associació Rutes del Romànic | T.646295701 | camioliba@gmail.com | www.camioliba.com