L’acte va tenir lloc el passat dissabte a Vic i va acollir unes 170 persones.
Es van poder veure diverses representacions musicals.
Els assistents van poder visitar, de forma una sala romànica en temps d’Oliba
L’objectiu de l’acció és donar a conèixer el Camí Oliba, un sender que uneix Montserrat i els Pirineus i recorre els indrets més representatius de l’art romànic català a la Catalunya interior
El passat dissabte la ciutat de Vic, va acollir la darrera de les representacions artístiques programades en el marc del mil.lenari Oliba.
Els actes es iniciar a les 20 hores al claustre de la catedral de Vic. Maria Carme Bover, regidora de turisme de l’Ajuntament de Vic, va donar la benvinguda a tots els assistents i va contextualitzar aquest esdeveniment artístic dins dels actes del Mil.lenari Oliba.
Sota el títol de Pau i Treva, els espais del claustre de la catedral de Vic, Seu del bisbe, van ser l’escenari de la darrera acció artística, que va aprofundir en el llegat del bisbe. Una instal.lació artística, música contemporània, i també cants escrits i copiats a Vic i Ripoll, que van permetre als visitants de submergir-se en l’esperit que devia acompanyar als pensaments d’Oliba.
L’actuació artística va comptar amb la participació de Víctor Estrada, destacat compositor i intèrpret del theramin, i Antoni Madueño, especialitzat en cants d’orígen medieval.La direcció artística va anar a càrrec de Terra de Joglars.
Posteriorment els assistents van poder gaudir, de manera excepcional, d’una petita visita guiada per Mossèn Riba a la sala romànica, construïda en temps d’Oliba, que es va descobrir recentment. Finalment, els assistents van poder fer un petit tastet de productes locals que incloïa coca, embotits diversos i vi del territori.
L’acte va ser organitzat per l’Associació Rutes del Romànic, associació sense ànim de lucre integrada dels Consells Comarcals del Bages, Moianès, Osona i Ripollès i els ajuntaments de Manresa, Vic, Ripoll i Sant Joan de les Abadesses.
LA PROPOSTA D’ACCIÓ ARTÍSTICA
Es tracta d’una creació en quatre parts que aglutina accions al voltant de la figura del bisbe, un diàleg entre música medieval i art contemporani, inscrit radicalment en el territori a través del Camí Oliba. Els escenaris escollits han estat la Seu de Manresa, la catedral de Vic, el monestir de Santa Maria de l’Estany i el monestir de Sant Joan de les Abadesses i Palau de l’Abadia.
Les peces musicals interpretades són obres catalanes dels segles XI i XII , composades o copiades als scriptoria promoguts per Oliba, amb un treball musicològic de recerca i documentació, interpretades per músics especialitzats en el repertori medieval de reconeguda trajectòria.
QUÈ ÉS EL CAMÍ OLIBA?
El Camí Oliba és un sender de gran recorregut (GR-151) que connecta algunes de les obres més emblemàtiques de l’art romànic català. Transcorre entre Montserrat i els Pirineus i passa per algunes de les ciutats i pobles amb més història de la Catalunya Vella, com Manresa, Vic, Ripoll i Sant Joan de les Abadesses. Creua el paisatge d’interior i de mitja muntanya de les comarques del Bages, Moianès Osona i el Ripollès en un itinerari poc exigent i envoltat de serveis turístics i comercials de gran valor afegit. El Camí Oliba és un autèntic museu al mig de la natura. És art, cultura i història en la seva essència, en espais gairebé inalterats al llarg dels temps. És un recorregut pels orígens de Catalunya, quan personatges com el bisbe i abat Oliba van decidir repoblar i cristianitzar aquestes terres sembrant-les d’esglésies i monestirs.
Més informació:
Associació Rutes del Romànic | T