Centenars de persones participen al segon acte organitzat en el marc del mil.lenari Oliba

L’acte va tenir lloc el passat dissabte a l’Estany i va acollir unes 150 persones.

Es van poder veure representacions artístiques com ara videoart, llum i música medieval.

L’objectiu de l’acció és donar a conèixer el Camí Oliba, un sender que uneix Montserrat i els Pirineus i recorre els indrets més representatius de l’art romànic català a la Catalunya interior

 Visualitza alguns dels vídeos en aquests enllaços: vídeo 1   vídeo 2

El passat dissabte el poble de l’Estany, al Moianès,  va acollir la segona de les representacions artístiques programades en el marc del mil.lenari Oliba.

La convocatòria es va iniciar poc abans de les 10 de la nit, amb la benvinguda institucional que va comptar amb les intervencions de Salvador Tresserra, alcalde de l’Estany; Eduard Sànchez, conseller de cultura del Consell Comarcal del Moianès; Lluís Cerarols, director dels Serveis Territorials del Departament de Cultura  a la Catalunya Central i mossèn Riba.

Els participants van poder gaudir d’una visió poètica dels camins a través del videoart, la llum i la música medieval. Les imatges de cavalls, paisatges, però també de les aigües de l’antic estany, representàven, juntament amb la música contemporània, l’alegoria dels camins que el bisbe va recórrer, camins que el van dur a Roma, i per arreu de Catalunya, però també camins de saviesa, per on van arribar manuscrits i l’art romànic importat de Llombardia.

En una segona part, el públic va entrar a l’església i va poder escoltar músiques escrites als scriptorium de Vic i Ripoll, en un ambient irreal, amb l’església i el claustre totalment transformats per a l’ocasió. La creació va anar a càrrec d’Antoni Madueño i David Cid.

   

Al final de l’acte els diferents assistents van poder gaudir d’un tastet amb productes locals del Moianès: s’hi va poder trobar alguns dolços, com coca, xocolata i galetes, i també vi.

LA PROPOSTA D’ACCIÓ ARTÍSTICA

Es tracta d’una creació en quatre parts que aglutina accions al voltant de la figura del bisbe, un diàleg entre música medieval i art contemporani, inscrit radicalment en el territori a través del Camí Oliba. Els escenaris escollits són la Seu de Manresa, la catedral de Vic, el monestir de Santa Maria de l’Estany i el monestir de Sant Joan de les Abadesses i Palau de l’Abadia.

Durant l’acció artística el públic circularà a través dels espais patrimonials en una descoberta poètica i simbòlica a través de la llum, el so, la música, la forma i la paraula. Les músiques d’Oliba conviuran amb elements visuals projectats (mapping, vídeo-art ), dansa contemporània, i escultures de llum, adaptades als espais en cada situació.

Les peces musicals interpretades són obres catalanes dels segles XI i XII , composades o copiades als scriptoria promoguts per Oliba, amb un treball musicològic de recerca i documentació, interpretades per músics especialitzats en el repertori medieval de reconeguda trajectòria.

EL PROPER ESDEVENIMENT, A SANT JOAN DE LES ABADESSES

El proper dels actes de celebració del mil.lenari Oliba tindrà lloc el dia  29 de setembre i tindrà lloc al monestir de Sant Joan de les Abadesses i al Palau de l’Abadia.

En aquest cas, la representació es titula “Mil anys d’absència” i pretén mostrar les desavinences de Tallaferro, el germà d’Oliba, amb el convent de monges de Sant Joan de les Abadesses. El relat de la vida de luxe i plaers de les abadesses farà que el mateix bisbe i abat Oliba acabi viatjant a Roma, on el papa decreta la fi del monestir femení.

X