El llegat històric i cultural del Camí Oliba (GR151) segueix creixent amb la seva ampliació fins a Sant Miquel de Cuixà, un dels grans emblemes de l’art romànic català.
L’objectiu principal d’aquesta iniciativa és donar continuïtat al Camí Oliba, creat l’any 2002, expandint-lo a territori francès. Aquest pas permetrà unir simbòlicament i de forma sostenible dues icones del patrimoni romànic català: el monestir de Montserrat i l’abadia de Sant Miquel de Cuixà, fundades ambdós per l’Abat Oliba.
El projecte és fruit d’una ferma voluntat de cooperació entre agents implicats a ambdós costats de la frontera. En aquest sentit, el Syndicat Mixte Canigó Grand Site (SMCGS) i l’Associació Rutes del Romànic – gestor del Camí Oliba- han sumat forces per fer realitat aquesta ampliació, comptant també amb el suport de diverses administracions locals i autonòmiques, centres excursionistes i associacions culturals.
Els treballs, que preveuen finalitzar a l’estiu, contemplen la definició detallada del traçat dels trams pendents en territori francès, la creació de continguts per donar a conèixer el projecte, com ara la descripció detallada de l’itinerari o la producció de material audiovisual. Aquestes accions tenen l’objectiu de promoure turísticament el recorregut, destacant-ne el seu valor cultural i històric i fomentant sinergies entre els agents econòmics i institucionals situats al llarg del traçat.
El projecte rep el suport econòmic del Departament dels Pirineus Orientals, a través del Fons de Subvenció a Microprojectes de l’espai català transfronterer.
Primera trobada, a Prats de Molló
El projecte ha iniciat el seu camí amb una trobada de caràcter tècnic celebrada a Prats de Molló, que ha reunit representants de diverses entitats administratives, turístiques, culturals i excursionistes. Aquesta primera reunió ha tingut com a principal objectiu acordar i definir el traçat de la ruta que es desenvoluparà en el marc del projecte, així com establir les properes accions a seguir.
A més de la definició del traçat, es van abordar aspectes clau relacionats amb estratègies de promoció turística per donar visibilitat al projecte. Aquesta trobada va servir també per enfortir la col·laboració entre les diverses entitats implicades, garantint una gestió coordinada i eficient del projecte.
La trobada a Prats de Molló marca un pas important en el desenvolupament d’aquesta iniciativa, que pretén posar en valor el territori i promoure el turisme sostenible a la regió. En les properes setmanes es preveu continuar treballant en la implementació del projecte amb noves reunions tècniques i accions de camp per concretar els detalls operatius de la ruta.
Aquest projecte representa una oportunitat per donar a conèixer el patrimoni natural i cultural de la zona, reforçant al mateix temps l’activitat econòmica local a través del foment del turisme responsable i de qualitat.