L’objectiu de l’acció és donar a conèixer el Camí Oliba, un sender que uneix Montserrat i els Pirineus i recorre els indrets més representatius de l’art romànic català a la Catalunya interior
Els actes tindran lloc de juliol a setembre a la Seu de Manresa, al monestir de Santa Maria de l’Estany, al monestir de Sant Joan de les Abadesses i al Palau de l’Abadia i a la Catedral de Vic i seran gratuïtes
Les creacions compten amb vídeo mapping, danses, escultures de llum… tot acompanyat de música medieval.
Enguany se celebra el mil·lenari del nomenament d’Oliba com a bisbe de Vic. En el marc d’aquest aniversari s’han programat diversos actes que tenen com a finalitat donar a conèixer la vida i obra d’aquest personatge històric a través d’un sender que porta el seu nom.
Una de les accions acordades és el projecte Oliba Episcopus: camins que preveu la realització de quatre esdeveniments en els quals el públic podrà gaudir de diverses propostes artístiques i culturals en espais que tenen una estreta relació amb la figura d’Oliba. Les propostes, que seran gratuïtes, ja han tingut lloc a dos municipis culturals: a Manresa (7 de juliol) i a l’Estany (18 d’agost). El pròxim esdeveniment artístic tindrà lloc el dissabte 29 de setembre a Sant Joan de les Abadesses.
El projecte està organitzat per l’Associació Rutes del Romànic, un col·lectiu integrat pels municipis de Manresa, Vic, Ripoll i Sant Joan de les Abadesses i els Consells Comarcals del Bages, Moianès, Osona i Ripollès. També compta amb la col·laboració de les Diputacions de Barcelona i Girona, així com del Bisbat de Vic.
LA PROPOSTA D’ACCIÓ ARTÍSTICA
Es tracta d’una creació en quatre parts que aglutina accions al voltant de la figura del Bisbe; un diàleg entre música medieval i art contemporani, inscrit radicalment en el territori a través del Camí Oliba. Els escenaris escollits són la Seu de Manresa, la catedral de Vic, el monestir de Santa Maria de l’Estany i el monestir de Sant Joan de les Abadesses i Palau de l’Abadia.
Durant l’acció artística, el públic circularà a través dels espais patrimonials en una descoberta poètica i simbòlica a través de la llum, el so, la música, la forma i la paraula. Les músiques d’Oliba conviuran amb elements visuals projectats (mapping, vídeo-art), dansa contemporània i escultures de llum adaptades als espais en cada situació.
Les peces musicals interpretades són obres catalanes dels segles XI i XII , compostes o copiades als scriptoria promoguts per Oliba, amb un treball musicològic de recerca i documentació, interpretades per músics especialitzats en el repertori medieval de reconeguda trajectòria.
EL TERCER ESDEVENIMENT, A SANT JOAN DE LES ABADESSES
El pròxim acte tindrà lloc el dissabte 29 de setembre al Monestir de Sant Joan de les Abadesses i al Palau de l’Abadia. S’iniciarà amb la conferència Oliba: un abat i bisbe a l’Europa de l’any 1000 i anirà a càrrec de Marc Sureda, conservador del Museu Episcopal de Vic. Aquesta tindrà lloc a les 18 hores al Palau de l’Abadia.
A continuació els assistents podran gaudir d’un tastet amb productes locals.
A les 21.30 hores tindrà lloc la un esdeveniment artístic creat excepcionalment en el marc del mil·lenari. Es tracta d’una acció artística que s’articularà al voltant de la música, tot tenint com a protagonistes la música tradicional a càrrec de Les Cantarines i els cants de l’època d’Oliba, amb Arturo Palomares, Lucia Samitier i Antoni Madueño. El Monestir i el Palau de l’Abadia seran l’escenari d’aquest viatge.
La creació i direcció de l’esdeveniment anirà a càrrec d’Antoni Madueño i estarà produïda per Temps de Joglars.
ELS ARTISTES PARTICIPANTS
Antoni Madueño. Artista de formació i activitat eclèctica, musicòleg i intèrpret dedicat al repertori medieval. Les seves actuacions conjuguen la pràctica musical amb escenografies que recreen espais onírics de reflexió i sentiment. També imparteix conferències en institucions acadèmiques i universitats, il·lustrades amb l’exposició d’instruments de corda i la interpretació de música medieval. Des de 2015 dirigeix el projecte europeu Despertant instruments adormits, de construcció de rèpliques dels instruments musicals de la Portalada de Ripoll. Es tracta d’una iniciativa que inclou concerts de gran format, amb les músiques del Scriptorium de Ripoll que estan representant arreu la Candidatura UNESCO de la Portalada de Ripoll. Ha rebut l’encàrrec del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya per crear i dirigir el festival La Ciutat Perduda, al Conjunt Patrimonial d’Olèrdola, la primera edició del qual ha tingut lloc en agost de 2016. El 2018 ha publicat un disc per al segell Trob’art, De metamorfosis i viatges, sota la direcció de Gérard Zuchetto. http://clustrobar.com
Cantarines [Ester Carbó/Neus/Teresa Llompart/EvaRobles]. Les Cantarines es miraven el món de molt avall i s’aixecaren desfermades per alliberar les seves veus. Ja no cantarien més per semblar àngels, sinó per fer trontollar la terra i remoure els pilars del patriarcat. I per reconnectar amb les seves antecessores, sàvies vetlladores de l’essència.
Lucia Samitier. Cantant i arpista vocacional, ha begut de la tradició catalano-aragonesa, sentint-se identificada i atreta per la immensitat de melodies i texts que sorgeixen de la cultura ibèrica en general. Ha desenvolupat un estil propi, combinant l’art ancestral, la tècnica clàssica i l’expressivitat moderna. Amb la formació L’Incantari ha actuat en escenaris d’arreu del món, des de Lituània a Xile, i en llocs emblemàtics com La Sainte Chapelle de París.
Arturo Palomares, cant, cítola, viola de roda. Artista polifacètic, ha estudiat amb diferents mestres especialitzats en la interpretació del cant històric, com ara Emma Kirkby, Guillaumette Laurens, Mark Tucker o Josep Benet, entre d’altres. Ha estat membre fundador del grup Pneuma de música antiga, amb el qual ha realitzat concerts durant més d’una dècada per la península Ibèrica. Amb Lucía Samitier ha creat l’Incantari, grup dedicat a la interpretació de música històrica i world music, amb el qual han ofert concerts a Xile, França, Espanya o Lituania, i enregistrat el disc Echate a la Mar. Habitualment treballa repertori de música renaixentista i barroca amb el llaütista canadenc Stanislas Germain. Dins de l’àmbit de la música contemporània, ha protagonitzat l’òpera Selima d’Albert Sardà, ha participat en l’òpera electroacústica The Holy de Jacob Dramisky, i com a actor i cantant, a l’espectacle nocturn del Forum de les Cultures de Barcelona dirigit per Joan Grau. Amb la pianista Montserrat Solé ha creat un grup de fusió anomenat Artús & Alba Monart, dedicat a la creació de temes propis a cavall entre la word music, el jazz i la música electrònica. Ha participat en diferents formacions corals com ara l’Orfeó Català, Coral Carmina i Lieder Camera. També va formar part del cor de l’òpera Orfeo de Monteverdi, dirigit per la Fura dels Baus al vaixell Naumon. La seva curiositat dins l’àmbit de la música tradicional l’han portat a l’estudi del cant difònic amb Thomas Clemens i Roman Garcia Lampanya. Compagina la seva vessant com músic amb la gestió de l’Auditori de Terrassa.
ACTIVITATS COMPLEMENTÀRIES
Al llarg dels caps de setmana on es realitzaran les diferents representacions artístiques, s’han programat diverses activitats que es detallaran a la web del Camí Oliba (www.camioliba.cat): visites guiades, conferències i fins i tot la inauguració de l’exposició Oliba Episcopus al Museu Episcopal de Vic, que s’inaugurarà a finals d’octubre.