Territori Oliba dóna nom a una proposta de territori creada amb la voluntat d’apropar al públic la figura d’Oliba; un personatge cabdal en la Catalunya Vella dels anys 1000. Aquest cicle, que s’iniciarà el proper 22 de maig amb una caminada guiada, preveu oferir activitats mensuals fins al proper mes de desembre.
Entre elles destaquen visites guiades a les 7 Cases d’Oliba: la Seu de Manresa, el Monestir de l’Estany, el MEV Museu d’Art Medieval, la Catedral de Sant Pere de Vic, el Monestir de Sant Pere de Casserres, el Monestir de Ripoll i el Monestir de Sant Joan de les Abadesses. Es tracta de visites que s’han programat específicament per a aquesta programació i que permetran descobrir la incidència d’Oliba en cadascun d’aquests espais. La compra d’entrades es podrà realitzar online.
Paral.lelament també s’han organitzat dues caminades guiades amb l’objectiu de donar a conèixer trams del Camí Oliba (GR151 que connecta Montserrat amb els Pirineus). L’activitat serà gratuïta si bé caldrà fer la inscripció prèvia online.
Aquesta és una acció promoguda per l’Associació Rutes del Romànic i Cases d’Oliba (marca impulsada pel Bisbat de Vic). Ambdues entitats que ja han col.laborat en altres ocasions. El cicle també compta amb el suport de Diputació de Barcelona.
Josep Maria Riba, vicari general del Bisbat de Vic; i Josep Coma, president de l’Associació Rutes del Romànic coincideixen en que “la col.laboració entre entitats i administracions és fonamental per a tirar endavant projectes de territori” i afegeixen que “aquesta és una acció que afavorirà la descoberta i coneixement del paisatge, els monuments i la història d’un territori marcat per la petjada del bisbe i abat Oliba”.